Arkea ja asumista

Arkea ja asumista 1920-luvulla

1920-luvulla suurin osa suomalaisista asui vielä maaseudulla. Vähitellen ihmiset muuttivat yhä enemmän kaupunkiin.  Asuminen oli eriytynyttä: kantakaupungissa oli isoja porvarisasuntoja, työväenkaupunginosia olivat kauempana keskustasta. 
(Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Työväenasuntomuseon verkkosivut) 

Arkea ja asumista 1930-luvulla

1930-luvulla kotien koot vaihtelivat paljon. Varakkaimmilla ihmisillä oli isot asunnot, kun taas työväestö asui todella ahtaasti. Näin ainakin kaupungeissa, maaseudulla oli tilanne osittain erilainen.
(Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Työväenasuntomuseon verkkosivut)

Arkea ja asumista 1940-luvulla

1940-luvulla alkoi Suomessa asuntorakentamisen buumi. Paljon rakennettiin puolitoistakerroksisia rintamamiestaloja.
(Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, valokuvaaja Väinö Kannisto) 

Arkea ja asumista 1950-luvulla

Kaupunkien rakentaminen käynnistyi todenteolla 1950-luvulla, jolloin kaupunkien väestömäärä lähti voimakkaaseen kasvuun. Tässä kuvassa on nuoren perheen uusi lähiökoti Poihuvuoressa Helsingissä.
(Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, valokuvaaja Olavi Mannonen)

Arkea ja asumista 1960-luvulla

Vaurastumisen myötä yksityinen kulutus kaksinkertaistui 50-luvun alun tasolta vuoteen -75 mennessä. Arjesta tuli kiinnostavampaa ja elintason nousun myötä asumiseen ja arkeen satsattiin entistä enemmän. Televisioiden suosio kasvoi räjähdysmäisesti 1960-luvulla.  Ensimmäinen antennilähetys tuli ulos vuonna 1955 ja 1960-luvun lopulla tv-lupia oli jo miljoona.
(Kuva: Taalintehtaan ruukinmuseo. Muistipuisto – hanke)

Arkea ja asumista 1970-luvulla

Niin sanotut suuret ikäluokat olivat 1970-luvulla nuoria aikuisia ja perustivat perheen tähän aikakauteen. Kaupunkeihin muutettiin lähiöihin, joita rakennettiin paljon.

1970-luku oli elintason noususta huolimatta suhteellisen niukkaa aikaa. Keskiluokkaisen perheen piti säästää eikä leluja, merkkivaatteita tai viihde-elektroniikkaa ei ollut vielä saatavilla  runsaasti.

Vuonna 1973 energiakriisi vaikutti suomalaisten elämään; kaupungit muuttuivat pimeämmiksi, patterit ruuvattiin pienemmälle ja autokisat kiellettiin. Kaikkien oli säästettävä energiaa.
(Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, valokuvaaja Kari Hakli)