Pyykkipäivänä
– Pyykkimuistoja menneiltä vuosikymmeniltä
Pyykinpesu oli pitkään perinteinen naisten työ, joka vielä 1950-luvun alussa vei viidenneksen kodin töihin käytettävästä ajasta. Ennen pyykinpesukoneita naiset pesivät pyykkiä harvakseltaan ja pyykkihuolto kesti kaikkine vaiheineen tuntien sijaan päiviä. Niin sanottu suurpyykki, jolloin vaatteiden lisäksi pyykättiin muun muassa liinavaatteita, pyyhkeitä ja pöytäliinoja, pestiin muutaman kerran vuodessa. Koneelliseksi pyykinpesu muuttui hiljalleen 1950-luvulta lähtien pulsaattorikoneiden sekä sähköisten silitysrautojen ja mankeleiden myötä.
Pyykinpesua 1920- ja 1930-luvuilla
Pyykinpesu oli merkittävä puhtautta ylläpitävä kodintyö. Pyykkiä pestiin useamman naisen porukalla kesäisin meren, järven, joen tai puron rannalla. Veden puuttuessa ja talvella pyykille mentiin saunaan, pyykkitupaan tai pyykkikotaan.
Missä teidän pyykkinne pestiin?
Pyykkipäivä käynnistyi vesien kantamisella ja lämmittämisellä. Pesupaikalle oli edellisenä päivänä viety likainen pyykki likoamaan. Liotetut pyykit siirrettiin kuumaan veteen, jossa niitä hierottiin itsetehdyllä saippualla.
Pyykinpesu oli äänekästä puuhaa, mutta millaisia ääniä siitä kuuluikaan?
Valkopyykkiä keitettiin ja sekoitettiin puukepillä muuripadassa, minkä jälkeen se käytettiin lipeävedessä. Lipeä on varmasti jäänyt jokaisen lapsen mielen sillä, niin paljon siitä varoitettiin.
Miten sinua siitä varoiteltiin?
Pesty pyykki huuhdottiin huolellisesti rannalla tai veneellä soutaen kauempana rannasta. Talvella pyykki huuhdottiin paljain käsin avannossa.
Puhdas ja huudeltu pyykki levitettiin kesällä kuivumaan pyykkinaruille tai puusta rakennettuihin kuivaustelineisiin. Talvella pyykki kuivatettiin riihessä tai tuvassa. Kun pyykki oli kuivaa, liinavaatteet mankeloitiin ja silitettiin. Viitseliäät emännät suoristivat tyynyliinojen nauhat, jotta ne roikkuivat sievästi liinavaatekaapissa.
Millainen oli pyykkipäivän kulku kotonasi?
Mikä sinulle on jäänyt erityisesti mieleen?
Muistanet lopputuloksen eli sen tunteen, kun sai pujahtaa puhtaiden lakanoiden väliin nukkumaan. Miltä se tuntuikaan?
Pyykinpesua 1940- ja 1950-luvuilla
1940- ja 1950-luvuilla koettiin koneellisen pyykinpesun ensi tuulet. Käytössä oli pyykinpesukoneen esiäiti Pyykki-Maija, joka oli jalaksilla seisova pyörivä puutynnyri, jonka sai pyörimään kyljessä olevaa kampea vääntäen. Vuosikymmenten taitteessa Suomeen saapuivat ensimmäiset sähkökäyttöiset pulsaattorikoneet, jotka eivät edellyttäneet vesijohtovettä. Pesuvesi lämmitettiin erikseen ja nostettiin ämpärillä koneeseen. Myös huuhteluvedet vaihdettiin käsin ja pyykki väännettiin kuivaksi koneen yläosassa olevien telojen välissä.
Telojen veivaaminen oli lapsena mukavaa, ehkä kokeilitkin sitä?
Pyykinpesukoneissa käytettiin itsetehdyn saippuan sijaan teollisesti valmistettuja pyykinpesuaineita. Pesun jälkeen puhdas pyykki silitettiin rautaisilla silitysraudoilla, jotka kuumennettiin puuhellan päällä. Raudat olivat kuumia ja niiden pohja likaantui helposti. Ongelma ratkaistiin ensin luotisilitysrautojen ja myöhemmin sähkösilitysrautojen avulla. Rautaiset silitysraudat olivat painavia.
Miten paljon teidän silitysrautanne mahtoi painaa?
Entä oletko joskus kokeillut sormella kuumaa silitysrautaa?
Pyykkipäivästä koneelliseen pyykinpesuun 1960- ja 1970 -luvuilla
Pyykinpesu helpottui sähkökäyttöisten koneiden myötä. Pulsaattorikone antoi tilaa uusille automaattisille edestä täytettäville pyykinpesukoneille.
Milloin teille tuli automaattinen pesukone? Minkä merkkinen se oli?
Automaattiset koneet edellyttivät uusien vähemmän vaahtoavien synteettisten pesuaineiden kehittämistä. 1970-luvulla pesuaineet puhdistivat pyykin jo alhaisissa lämpötiloissa, mikä säästi veden lämmitystä. Synteettisiä pesuaineita oli saatavilla useita merkkejä ja niitä mainostettiin lehdissä ja televisiossa.
Millaisia pesuaineita teillä käytettiin? Millaisia mainoksia tulee mieleesi?
Varsin suosittu oli mainos, jossa Anja Piipponen laulaa: ”Hintaa vertasin, valitsin uuden Tend-kilopaketin. Sain paljon puhdasta helpoimmin, kiitos Tend-kilopaketin.”
Lähteet
Keski-Suomen museo. Pyykkipäivän touhut. Haettu 16.6.2019 osoitteesta http://www3.jkl.fi/ksmuseo/paivaeilisessa/paja/pajat/pyyk/tee.html ›
Martat. Martan pyykkikori -näyttely. Haettu 18.6.2019 osoitteesta https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2017/02/Martan-pyykkikori-nayttelyn-esittely-kiertava-nayttely-2013.pdf ›
Museovirasto. Pesumäntä. Kuukauden esine – maaliskuu 2017. Haettu 19.6.2019 osoitteesta https://www.kansallismuseo.fi/fi/kuukauden-esineet/2017/pesumaentae ›